De Basken kwamen

De Kunstkamer Utrecht bestaat 5 jaar. Om dit lustrum te vieren organiseerden wij van woensdag 29 mei t/m zaterdag 1 juni 2013 4 Baskische avonden.

Tijdens deze avonden wilde wij je kennis laten maken met de bijzondere Baskische cidertraditie. In Baskenland is cider van hoge kwaliteit en immens populair. In het voorjaar proeven de Basken de nieuwe cideroogst in schuren en boerderijen die tijdelijk worden ingericht als restaurant.

 

Het ciderrestaurant van JoseanDonostia 168

En heel Baskenland eet daar dan aan lange tafels hetzelfde menu van tortilla de bacalao, chuletta en membrillo. En proeft natuurlijk overdadig de cider. Volg de link om alvast een beetje in de stemming te komen

Wij hebben de kok en cidermaker Josean en zijn vrouw Salo uit Baskenland bereid gevonden om naar Nederland te komen en deze bijzondere cidertraditie met ons te delen.

Donostia 087
In de ciderschuur van Josean

Mei 2013
En eindelijk was het zover.
De gasten van de cideravonden waren bekend, De Basken waren gearriveerd met een bus vol heerlijkheden en de tent stond. Grote tafels waaraan iedereen kon aanschuiven. Zowaar een kleine cidreria in Nederland. De cider was dit jaar van een uitzonderlijke klasse. Dankzij het koude weer in 2012 waren de appels kleiner en iets zoeter dan normaal.

De avonden waren een groot succes. Geheel volgens Baskische traditie bestond het diner uit Tortilla de Bakalau, een eieromelet met gedroogde stokvis. Daarna een Filet de Bakalau met Pimentos, stokvis  met paprika. Stokvis kennen wij nauwelijks in Nederland, maar is –mits goed klaargemaakt- heerlijk zacht en mals.

chulettas

Tot slot de chulettetas waarvoor we een aparte grill hebben laten maken. Prachtig doorregen vlees dat een maand heeft mogen besterven. Het mooiste vlees dat je ooit hebt geproefd.